Over ons

Pierre de Koning

Begon al op 15 jarige leeftijd met bijenhouden. Om de fijne kneepjes van de bijenteelt te doorgronden spendeerde hij meerdere vakanties bij bekende imkers, o.a. Thomas Rueppel, Keld Brandstrup en Eugen Neuhauser. Bij deze top-imkers en de vele bezoeken aan andere bekende Buckfast telers in Europa, leerde hij de fijne kneepjes van de Buckfast Teelt.

In het verleden heeft hij diverse bijenrassen uitgeprobeerd. Eerst de zwarte bij, daarna Carnica maar ook Ligustica. Echter, er is maar één bijenras is dat hem voldoening kan geven: BUCKFAST. En dat sinds 1985.

Pierre is medeoprichter van de BBV en Teeltgroep Marken. Tevens oprichter en teeltcoördinator van Stichting Buckfast Holland en mede eigenaar van Stichting Buckfast Marken.

Volgt onvoorwaardelijk het motto van Broeder Adam: “Wat moet dat moet”.

Herman Groen

Net als bij zijn vader zat het houden van bijen hem in het bloed. Van de bijenproducten maakte hij op zeker moment zijn werk. Dit resulteerde in productie en verkoop van bijen-“genees”-middelen zoals propolis-, koninginnengelei- en stuifmeel preparaten.

De doorbraak van zijn bedrijf kwam met de ontwikkeling en later de productie van Ambrosia Honing(kruiden)wijnen. Dit monde uit in een fabriek waar naast de honingwijnen vele andere dranken waaronder gedistilleerd gebotteld werd. In 2010 verkocht hij zijn bedrijven om het wat rustiger aan te doen.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en niet veel later stortte hij zich samen met Pierre de Koning op het telen en veredelen van de Buckfastbij. Na enkele jaren besloten zij hiervoor een bedrijf op te richten dat sindsdien een gestage groei kent. Samen bouwden zijn een mooie imkerij op met de focus op koninginnenteelt.

Buckfast Holland

Sinds 2010 houden de twee eigenaren van Buckfast Holland zich op professionele basis bezig met koninginnenteelt.

Zij beheren ruim 200 bijenvolken. In het gebied waar door hen wordt geïmkerd zijn weinig plekken te vinden waar voldoende voedselaanbod is voor meer dan 12 bijenvolken. Mede juist hierdoor komen volken die bovenmatig goed presteren snel in het vizier. Wanneer deze koninginnen ook nog aan de door hen gestelde criteria voldoen wordt van deze ‘’toppers’’ nageteelt. De nakomelingen zijn uitermate geschikt voor export en presteren in hun nieuwe vaderland bovengemiddeld.

Behalve de eigen bijenstanden beheren zij ook het bevruchtingsstation op Marken. De zorg voor de darrenlijn loopt als een rode draad door de jaarlijkse werkzaamheden. In verband met de zoektocht naar VSH bijen worden de laatste jaren zelfs twee darrenlijnen opgezet en geplaatst. De eerste darrenlijn met zoveel mogelijk VSH eigenschappen. Al bij al een zeer intensieve klus om dat elk jaar weer voor elkaar te krijgen.