Koninginnen

Selectie

Onze productievolken zijn zowel voor honingproductie als voor selectie.

De zuiverheid van ons materiaal wordt in stand gehouden omdat zowel de mannelijke als de vrouwelijke afstamming van onze koninginnen 100% bekend is.

Zoals de meeste imkers wel zullen weten met betrekking tot koninginnenteelt, is dat een lijn nooit stabiel is en dat er altijd aan gewerkt moet worden. Vooral het elimineren van ongewenste eigenschappen, zoals overmatig propolis gebruik en zwermtraagheid, vereisen een brede selectiebasis, dus veel volken alsmede een goed inzicht.

In verband met voorkomende virussen is resistentie tegen bijenziektes heden ten dage erg belangrijk. Daarom is onze teelt met name gericht op hygiënisch- en VSH gedrag.

Koninginnen worden door ons beoordeeld op de volgende eigenschappen en karakteristieken:

 • Zwermlust
 • Warbouw
 • Zachtaardigheid
 • Goede raatzit
 • Honingproductie
 • Ziekteresistentie
 • Hygiëne
 • VSH gedrag

Alleen van koninginnen die aan bovengenoemde eisen voldoen wordt meestal na twee jaar nageteelt voor verdere selectie.

VSH

Voor ons VSH onderzoek ondergaan al onze potentiële teeltkoninginnen een z.g. schudtest. De procedure hiervoor is als volgt: ca. 300 bijen (40 gram) worden van het open broed verzameld, in een plastic zakje gedaan en ingevroren. Op elk zakje wordt het kastnummer en datum van monstername vermeldt. De bijen worden gewogen, in een bakje met zeepsop-oplossing gedaan en geschud. De afgevallen mijten worden geteld, waarna het percentage mijten wordt vastgesteld. Dit is meteen een indicatie of het betreffende volk al dan niet behandeld moet worden. Uiteraard worden de volken zonder mijten in ons teeltprogramma opgenomen.

Verkoop

In het voorjaar verkopen wij een beperkt aantal overwinterde koninginnen.
Levering vanaf eind april. In de loop van juni zijn stand bevruchte (F1) koninginnen voor verkoop beschikbaar. En natuurlijk de eiland aangepaarde koninginnen. Levering hiervan is vanaf eind juni tot eind augustus.

Uw bestelling kunt u opgeven via het bestelformulier. Na registratie ontvangt u van ons een bevestiging. Het 3-cijferige nummer dat wij vermelden op onze correspondentie is uw bestelcode. Enige tijd voor aflevering verzoeken wij u de betaling te doen, graag onder vermelding van uw naam en de bestelcode. Na ontvangst van uw betaling wordt uw bestelling zo spoedig mogelijk daarna verzonden via PostNL, naar het buitenland via UPS.

U kunt een keus maken uit de volgende type koninginnen:

Type A Stand-bevruchte Buckfast (F1) koningin

Incidenteel levert Buckfast Holland stand bevruchte Buckfast F1 koninginnen. Deze koninginnen zijn afkomstig van geselecteerde teeltkoninginnen en zijn stand bevrucht door een mix van Buckfast darren. Dit verzekerd zachtaardigheid, vitaliteit en verscheidenheid. Niet geschikt om van na te telen maar uitermate goede koninginnen voor de honingproductie. Gemerkt met de jaarkleur, tenzij anders aangegeven.

 • Beschikbaar: Vanaf eind juni. De minimum afname is 5 koninginnen
 • Prijs: Op aanvraag
 • Verzendkosten: Gratis binnen Nederland

Type B Eiland aangepaarde Buckfast Marken koningin

Op het eiland Marken vindt bevruchting plaats door geselecteerde darren. Jaarlijks stellen wij daar een andere darrenlijn op. De eiland bevruchte koninginnen vormen ook voor ons de basis voor selecties van volgende generaties. Ze zijn uitermate geschikt voor de productie van F1 koninginnen. Wij merken de koninginnen met één of twee kleuren.

 • Beschikbaar: Vanaf eind juni
 • Prijs: Op aanvraag
 • Verzendkosten: Gratis binnen Nederland

Type C Overwinterde Buckfast Marken koningin

Deze eiland bevruchte koninginnen zijn één jaar oud en worden in het voorjaar geselecteerd. Met een overwinterde koningin bent u verzekerd van een vroege seizoenstart. Ze zijn uitermate geschikt voor de productie van F1 koninginnen. Beperkte beschikbaar.
Wij merken de koninginnen met één of twee kleuren.

 • Beschikbaar: April/mei
 • Prijs: Op aanvraag
 • Verzendkosten: Gratis binnen Nederland

Verkoop voorwaarden:

Prijzen
Genoemde prijzen zijn vrijblijvend en gelden inclusief 9% BTW.

Betaling
Altijd vóór aflevering. Ruim voor verzending ontvangt u van ons een betaalverzoek. Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling zo spoedig mogelijk daarna verzonden.

Verzending
Binnen Nederland verzenden wij de koninginnen via PostNL (gratis). Op verzoek verzenden wij aangetekend. (+ € 7,50)

Beschikbaarheid
Het succesvol telen van koninginnen is voor een groot deel afhankelijk van weersinvloeden. Daarom houdt Buckfast Holland zich ten alle tijden het recht voor om orders te annuleren.

Kleurcode
Onze koninginnen worden gemerkt met één of twee kleuren. Wij volgen niet de jaar-kleurcode.

Certificaat
De eilandkoninginnen worden vergezeld van een gezondheidsverklaring (AVB) en een Certificaat van Origine waarop het geboortejaar en de stamboom wordt vermeld.

Het introduceren van een koningin

 1. Wanneer u uw nieuwe koningin ontvangt, legt u een druppel zuiver water op de buitenkant van het kooitje, zodat de werksters het kunnen gebruiken om het suikerdeeg op te lossen. Herhaal dit elke dag zolang het kluisje nog niet in de kast zit. De gekluisde koningin kan enkele dagen buiten het volk overleven, maar hoe eerder zij wordt geïntroduceerd, hoe beter.
 2. Bewaar het kluisje op een donkere plaats, uit de wind en bij een kamertemperatuur van 20-24C.
 3. De koningin die u heeft ontvangen zit in een gecombineerde kooi voor verzending en introductie. Het is niet nodig om de werkbijen te verwijderen. Aan één kant van het kluisje bevindt zich een voedselcompartiment met kandijsuiker. Vergeet niet de plastic verzegeling aan het einde van het kluisje te verwijderen alvorens de koningin te introduceren.
 4. De ontvangende kast moet moerloos zijn en uiteraard zonder koninginnencellen. Het kluisje moet in het midden van het broednest worden geplaatst. Plaats het kluisje tussen twee ramen met het suikerdeeg naar beneden.

De bijen in uw volk zullen het suikerdeeg opeten en de nieuwe koningin vrijlaten. Je kunt het kluisje  na vijf tot zes dagen controleren om er zeker van te zijn dat ze is vrijgelaten. Zoek niet naar de koningin. Zoek eventueel naar eitjes. De kolonie mag de komende 8-9 dagen niet gestoord worden.

Wilt u een kernvolk maken van een bestaande kolonie, volg dan de 8 stappen:

 1. Zoek de koningin en zorg ervoor haar in het oorspronkelijke volk te laten.
 2. Neem 4 of 5 ramen met bijen. 2-3 Ramen met verzegeld broed en 2 ramen met honing en stuifmeel.
 3. Plaats de ramen in de volgende volgorde: 1 raam met honing, 2-3 ramen met broed en 1 met honing en stuifmeel aan het uiteinde van je nieuwe volk.
 4. Verplaats het nieuwe volk 2-3 meter verderop. Hierdoor kunnen de oude vliegende bijen terugkeren naar hun oorspronkelijke kast, zodat alleen de jonge bijen overblijven in de nieuwe kast.
 5. Plaats het kluisje met koningin tussen twee raten met broed, 4-5 uur nadat de kast is samengesteld.
 6. Verwijder het deksel van het kluisje, zodat de bijen het suikerdeeg kunnen opeten en de koningin zelf kunnen bevrijden.
 7. Bij gebrek aan dracht is het een goed idee om de kolonie een beetje suikerwater te voeren.
 8. De nieuwe kolonie mag gedurende ten minste 8-9 dagen niet worden verstoord. In plaats van de bijen te verstoren om de koningin te zoeken, kunt u ook controleren op eitjes of jonge larven.

Een veilige introductie kan niet worden gegarandeerd !